Geschiedkundige feiten


Gemeente Adegem - Geschiedkundige feiten

Geschiedkundige feiten.

Indien wij de belegering van het slot van Raveschoot in 1127 uitzonderen, welk feit meer rechtstreeks met de geschiedenis van Eekloo in verband staat, zijn de te Adegem tijdens de middeleeuwen voorgevallen historische feiten maar weinig in getal, en wordt zijn naam eerst in 1436 bij de kroniekschrijvers aangetroffen. In de monographie van Maldegem is te zien, hoe het dorp, gezamenlijk met eenige andere gemeenten uit het Brugsche vrije, op St. Laureinsavond door de Engelschen verwoest werd, en hoe de bevolking in haar voornemen, om zich over deze euveldaad te wreken, mislukte.

De zoo onstuimige en voor de meeste plaatsen noodlottige godsdienstberoerten, lieten Adegem niet ongestoord. Een bewijs dat een deel der bevolking tot de hervormden behoorde, ligt in het bijwonen van de preeken te Eekloo in 1566 en 1567, en in de omstandigheid, dat de gemeente den 3en November 1578 op de te Gent gehouden classis voorkomt. Het is ons bekend, dat de predikant, Balthazar van Beaumont, die, vóór hij in de streek kwam, ouderling of predikant te Thielt schijnt geweest te zijn, in die vergadering bewilligde, om te Adegem, alsook te Sint-Laureins een nieuwe geloofsleer te verkondigen.

Ten jare 1601, werd te Adegem, evenals in de twee andere ambachtsdorpen van Maldegem, een fort gebouwd, ten einde het land tegen de hollanders te beschutten. In de jaren 1637 en 1638 moet het hier zeer onveilig geweest zijn, daar wij uit de doopregisters van Waarschoot zien, dat vele kinderen van Adegemsche ouders in genoemde gemeente te kersten gedaan werden.

Den 29en Juni 1644, trok de prins van Oranje met zijn leger van Eekloo door Adegem. Hij deed er een brug over de Lieve slaan, en richtte zijn kamp te Adegem op, waar hij tot den 25en Juli van 't zelfde jaar stand hield.

Den 17en Juli 1695 lag een generaal omtrent de Kerk van Adegem met 11 of 12 regimenten voetvolk. Eekloo, en zeker ook wel de omliggende gemeenten, moesten bij die gelegenheid aan de soldaten, brood, bier en andere levensmiddelen bezorgen.

Het jaar daarna kwam prins de Vaudemont, en stelde zijn leger achter de borstweer, die van Adegem naar Mariakerke, langs 't water opgericht werd.

Tijdens de patriottenbeweging werd ook in deze gemeente een vrijwilligerskorps tot stand gebracht, dat den 25en Mei 1790 zijn getrouwheid aan de Staten beëedigde, en aan den opstand tegen het toenmalig bewind deel nam. Als "patriotieke gift" ter ondersteuning van den oorlog tegen de Franschen, werd in 1794 onder de inwoners 13 gulden verzameld.